woensdag 18 april 2018

16/04/18 Ponte Ulla - Santiago de Compostela

Galicia / A Coruña 
Ponte Ulla - Santiago de Compostela






SANTIAGO DE COMPOSTELA (4) 18-04-18, 21:36 - Ronny Van Steen: 

Eigenlijk wou ik niets meer schrijven.
Het was een dag die niet veel meer voorstelde dan wachten op morgen. Ik was gans de dag alleen, geen bekenden meer tegen gekomen. Hier is dan mijn laatste verhaal...
Gans de dag rondgedwaald net als gisteren, ik wil naar huis... liever vandaag dan morgen. Vanmiddag een ration pulpo gegeten, een must in Galicië.
Vanavond een laatste, wel heel leuk restaurantje aangedaan en een soort kleine viskroketjes gegeten, 12 of 14 stuks. 2 halve liters cervessa, het is tenslotte bonte avond. Ik werd zonder vragen overladen door 2 schotels (8 stuks) tortilla, een potje met een slaatje van aardappel, erwten en mayonaise, lekker spul, 4 broodjes met 2 soorten ham, en een potje olijven. Ik heb me laten gaan. Mijn honger is nog steeds niet gestild. De rekening ging waarschijnlijk wel oplopen, maar ik gunde het mezelf, ik ben tenslotte rijk getrouwd. "La quenta por favor", 11.80€, niet te geloven. Terug naar mijn hotelleke. Het zonneke scheen nog altijd en gaf nog steeds warmte. "DE" vraag van deze camino, geef ons zon! Eindelijk was het echt warm vandaag. Echt een zalig afscheid. Om half acht was er nog een pelgrimsmis die nu ongeveer op zijn einde liep,... ik werd nog even de kathedraal binnen gezogen. Die non met haar heldere stem liet zich weer gaan. Die kan echt zingen...
Ik geloofde mijn ogen niet, 30 seconden binnen en die mannen met een speciaal gewaad van de botafumero kwamen naar voren. De touwen werden los gemaakt, het grote wierookvat zakte naar beneden en... de fik erin. Ik stond nog bovenaan de trappen, in het verlengde van waar de botafumero heen en weer gaat zwieren, een toplocatie. Niemand voor me en kon filmen licht naar beneden, 3 minuten lang. Wat een afscheid. Ik heb niet veel nodig, het ging weer diep, diep, heel heel diep...


Thuis kan ik hopelijk het filmke doorsturen. (Hier onmogelijk) Dat hebben jullie nog te goed.
Bedankt voor het volgen en de leuke berichtjes en attenties.

En dan nu, de boeken toe. Misschien tot de volgende.
Ronny XXX

Info over de Botafumeiro : https://nl.wikipedia.org/wiki/Botafumeiro

SANTIAGO DE COMPOSTELA (3) 17-04-18, 20:08 - Ronny Van Steen: 

In bed gebleven tot bijna 8u. Heel de dag rond geslenterd. Niets doen.
Naar de mis geweest, maar geen botafumero. Geen erg, die heb ik vorig jaar al gezien. Een slaatje gaan eten en een biertje gedronken.
Op het plein de aankomst van dagverse pelgrims gaan bekijken. Altijd mooi om zien. Langs alle souvenierwinkeltjes gekuierd, enkel een kaart van dezelfde makelij als vorig jaar de camino Frances kon me bekoren, die heb ik dan ook gekocht.
Terug een slaapke gedaan. Mijn spieren zijn nog niet hersteld, een zalige stijfheidspijn, ik voel dat ik leef. Met David gaan eten, tapas, dit keer heb ik getrakteerd. Zijn laatste avond, morgen vroeg vliegt hij naar Madrid, vandaar terug naar de US. Mijne beste maat op de camino. Het afscheid hield hij héél kort. Plots stond hij op, keek me nog eens diep aan, waterbollen in zijn ogen, dikke knuffel... en direct weg... intens. Twee jonge pelgrimmekes keken ons aan, een lichte lach naar ons, zij verstaan...
't Was weer een hoogdag...

SANTIAGO DE COMPOSTELA (2) 16-04-18, 21:35 - Ronny Van Steen: 

Pas om kwart voor acht uit bed, dat was lang geleden. Mijn chieke privé kamer. Een uur later was ik weg. Het bleef op het nippertje droog.

De beloofde kaarsjes, al zijn ze niet allen van mij. 
Gans alleen, op de hele trip geen pelgrim tegengekomen. Zonder stop traag gestapt, de gebeurtenissen van mijn camino sijpelde allemaal goed binnen. De gedachten waren vrij. Een laatste keer van de natuur in Galicië genieten ... met volle teugen. Grote delen van de camino passeerden de revue, het weer op kop. Maar vooral de ontmoetingen, de gesprekken, andere kijk op situaties, de wereld,... andere culturen met andere waarden.
41 dagen buiten geleefd. Emoties laaiden op, en verdwenen weer. Het was ne goeie dag. De intenties van velen ... de simpelste wensen, niets buitensporigs. Bidden met mijn voeten, heel intens. Moge jullie wensen uitkomen, niets is te veel gevraagd. Enkele kaarsen aangestoken zoals beloofd. Een krop in de keel en brandende ogen, longen die nijpen, haar komt overeind. Het gaat diep. Ziels gelukkig. Samen eten en lachen. Afscheid. Herinneringen aan pelgrims van vorig jaar, bij het passeren van plaatsen waar we samen waren. Ik zie hen nooit meer maar denk nog heel dikwijls aan hen. Ze zitten diep in mijn hart, heel makkelijk weer boven te halen. En het gebeurt nu weer, loslaten... Warrige gevoelens, warrig neerschrijven. Mijn hoofd giert.
Morgen de pelgrimsmis. Weer bezinnen, denken, hopen en bidden...
Een camino is niet uit te leggen. Maar het voelt zo goed aan, een camino is altijd eerlijk... een aanrader, maar soms confronterend.
Ik heb nog zo veel te vertellen... Ik weet nu al dat ik terug wil vertrekken, of ben ik te gulzig?

Morgen ga ik met die heilige mannen is een goe klapke doen, ze moeten efkes goed naar mij luisteren,... ik heb wat werk voor hen. Jullie eenvoudige intenties... ik doe mijn best.

16-04-18, 13:47 - Filip / Goe gedaan!!! Proficiat filip

16-04-18, 13:48 - Joris Smet / Chapeau maat!

16-04-18, 14:31 - Jan Van Dongen /  Congratz Steen ! Als je goesting hebt om in Aug mee de Portugués te stappen ... 't Is natuurlijk maar een vraag zoals een ander. Geniet van het moment maat !

SANTIAGO DE COMPOSTELA (1) 16-04-18, 14:35 Ronny Van Steen:
Ik heb er al aan gedacht. Maar ik denk niet dat ik centen krijg 😥

16-04-18, 14:35 - Kwalucia B&B / Sterke benen maat! A&A

16-04-18, 14:45 - Rita Fredericks / Proficiat Ronny!

16-04-18, 14:52 - Lieve / Fantastisch weeral geniet daar nog even van je prestatie 👍👍👍👍👍😋

16-04-18, 15:01 - Nancy / Proficiat weeral een prachtige prestatie erbij !!! 😋

16-04-18, 15:20 - Hugo Van Britsom / Hey Ronny, Ondanks de barre omstandigheden doorgezet, mijn hoed af.
Gefeliciteerd.
Hugo

16-04-18, 15:33 - Eddy / Wat een prestatie
Proficiat 👍👍👍👍👍👐👌 goed gedaan.

16-04-18, 17:12 - Maddy / Proficiat Ronny 👍

16-04-18, 21:39 - Rita Fredericks / Ronny bedankt het heeft mij gel geraakt en ik ben blij uw camino te hebben mogen meevolgen chapeau maat. 

2 opmerkingen:

  1. Knap Ronny...chapeau !!

    Gaston Janzegers 
    Beantwoorden (via opmerkingsknop onderaan post)
  2. man man, wat zijn we weer fier op u. Dit nemen ze u niet meer af. Met mijn mond open zal ik weer naar uw verhalen luisteren binnenkort, vol eerbied en bewondering. Chapeau maatje. x
    Beantwoorden (via opmerkingsknop onderaan post)
-

2 opmerkingen:

  1. Knap Ronny...chapeau !!

    Gaston Janzegers

    BeantwoordenVerwijderen
  2. man man, wat zijn we weer fier op u. Dit nemen ze u niet meer af. Met mijn mond open zal ik weer naar uw verhalen luisteren binnenkort, vol eerbied en bewondering. Chapeau maatje. x

    BeantwoordenVerwijderen